miercuri, 25 mai 2016

Generalitati

  Mesteacanul argintiu, raspandit pe intreg teritoriul Europei, este numit stiintific Betula pendula. 
  Arborele este originar din pădurile zonelor temperate ale Europei şi Siberiei. La noi în ţară îl găsim în zonele de deal si munte, panã la 1.500 m altitudine dar si in zonele de dealuri joase şi de câmpii, unde suportă bine condiţiile de secetă şi arşiţă.
   Mesteacanul este un copac din neamul fagului, înalt de până la 25 metri, cu coaja brun-aurie la lăstari și la arborii tineri, coajă care devine treptat albă.
   În tinereţe, arborele creşte repede, iar longevitatea medie ajunge la 100 de ani. 
 Cunoscându-se multiplele însuşiri terapeutice mesteacănul este folosit în scopuri medicale în toată perioada de vegetaţie. 
  Remediile din mesteacan sunt utilizate pentru infectiile de tract urinar, care afecteaza rinichii, vezica urinara, ureterele si uretra. Totodata, ca planta medicinala, mesteacanul este folosit ca diuretic, pentru a mari diureza (producerea si eliminarea urinei). 
 Frunzele se recolteazã tinere, se usucă şi se folosesc la prepararea de infuzii. Cele mai mult utilizate sunt frunzele tinere, recoltate în lunile mai-iulie, când sunt puţin lipicioase datorită glandelor care produc o răşină cu miros balsamic.
  După uscare prezintă un miros caracteristic, uşor aromat şi gust slab amărui. Frunzele conţin: flavonoide (în deosebi rutozide şi hiperoxide), polifenoli, taninuri, alantoină, acizi organici (fenolic, cafeic, clorogenic), metil-salicilat, leucoantociani, alcooli triterpenici (betuloprenol, betulenol), ulei eteric şi vitamina C.
  Scoarţa, recoltată de pe lemnul căzut, se foloseşte în general în decocturi. Scoarţa conţine: glicozizi fenolici (betuliă) numită camforul de mesteacăn, betulazidă, acid betulinic, taninuri pirocatehinice, rezine, principii amare, mucilagii, saponine. 
 Seva de mesteacăn este apa distilată extrasă de arbore din sol și amestecată cu minerale și vitamine. Din combinarea acestor elemente, rezultă una dintre cele mai bogate surse de nutrienți produse de natură. 
 Seva de mesteacăn concentrează toate substanțele nutritive necesare creșterii arborelui: glucoza și fructoza ( conferă gust ușor dulceag ), aminoacizi, vitamina C, minerale ( calciu, magneziu, mangan, zinc, fosfor , sodiu, fier ). Acești nutrienți se află în proporții optime și se asimilează cu ușurință în organism. Seva de mesteacăn, colectata primavara la pornirea in vegetatie,inainte de infrunzire, concentrează toate substanţele nutritive necesare creşterii arborelui: glucoza şi fructoza (conferă gust uşor dulceag ), aminoacizi, vitamina C, minerale ( calciu, magneziu, mangan, zinc, fosfor , sodiu, fier ). 
  Băutura este recomandată în cazul afecţiunilor renale şi în curele de detoxifiere. Consumul regulat are un efect tonic cu acţiune generală, care este necesar mai ales în timpul hipovitaminozei de primăvară. 
 Seva de mesteacan se consuma pe cat posibil imediat dupa recoltare, cand inca este foarte proaspata, iar vitaminele, enzimele si alte substante organice complexe din compozitia sa nu sunt oxidate. Pentru tratament se recomandă 0,5-1 litri pe zi la adulţi, în timp ce pentru copiii între 8 şi 12 ani, 200-500 ml pe zi sunt suficienţi, iar pentru cei între 4 şi 8 ani, numai 100-300 ml pe zi. Durata curei nu este condiţionată, de obicei, decât de perioada în care seva e secretată de copac.

   Varietati de mesteacan
 Betula pendula Fastigiata – dupa nume este un arbore cu coroana fastigiata cu
diametrul pana la 6 m si cu inaltimea pana la 16 m, cu frunzele de un verde inchis. 

   Betula pendula ”Elegans” - copac cu ramuri subtiri si recurbate de la baza, lujerii sunt subtiri si penduli cu frunze mici.
 
 
  Betula pendula 'Royal Frost' - un copac înalt de obicei piramidal, care crește până la 12-15 m înălțime.
 Frunze intens violet, strălucitoare, care își schimbă culoarea în roșu portocaliu doar toamna. Arborele are un trunchi drept și puternic. 
 Coaja ramurilor tinere este maro, cu vârsta devine albă, foarte decorativă.
 
  Betula pendula Golden Cloud - este un mic mesteacăn frumos și grațios. 
 Golden Cloud are frunze zimțate fin, care sunt de forma clasică, dar sunt galben-verzui auriu în timpul verii, devenind galben untos în toamnă. 
 Forma pirimidă, ramuri ușor pendulate și scoarță, care este predominant argintiu, dar cu fisuri adânci și întunecate care se dezvoltă pe măsură ce arborele se maturizează. 
 
 Mesteacănul purpuriu (Betula pendula Purpurea) 
  Este o varietate cu frunze purpurii a mesteacănului de argint mereu 
 Mesteacanul purpuriu are trunchiul subțire de culoare alb-argintiu ramurile sale tinere sunt de culoare violet. 
 Poate atinge înălțimi în jur de 10 metri. 
 Frunzele acestui copac au o formă triunghiulară cu o margine zimțată și se transformă din violet în verde-maroniu și apoi în roșu toamna. 
 
   Betula pendula „Youngii” (mesteacanul pletos) 
 Mesteacanul pletos este foarte decorativ prin forma sa de umbrela. 
 Are ramuri pletoase, foarte lasate, pana aproape de sol. 
 Are inaltimi de 5-6 metri cu un diametru al coroanei de 4 metri, este obtinut prin altoire si are ramurile recurbate si inclinate spre sol (forma pletoasa). 
  Este decorativ si in perioada repausului vegetativ (iarna). 
 
  Betula pendula Dalecarlica 
 Mesteacanul Dalecarlica este un arbore foios, cu cresterea conica, scoarta alba, ramurile subtiri si frunzele foarte lobate, dintate, de culoare verde inchis iar toamna devin galbene. 
 
 
 
 Betula pendula Cut Leaf - este un copac foarte grațios, cu frunziș distinctiv și coajă albă fină. subțire și Este un arbore de creștere moderată și de dimensiuni medii, atinge de obicei o înălțime de aproximativ 11 metri cu o lățime de 6 metri privit!