Efecte terapeutice

  •    Elimină pietrele la rinichi Pietrele la rinichi pot fi eliminate printr-o cură de 20 de zile cu sevă de mesteacăn, pe care o puteţi găsi în magazinele cu specific naturist. În prima zi se consumă 0,5 litri, în a doua zi, 0,6 litri, până ajungeţi în cea de a cincea zi la un litru, cantitate ce se va bea vreme de zece zile, după care scade gradat cu câte 0,1 litri pe zi, aşa încât în ultima zi de cură să se consume din nou 0,5 litri de sevă. 
  •   Combate reumatismul, dacă se administrează 1 litru pe zi timp de 3 săptămâni, iar pentru intensificarea efectului se pot aplica și cataplasme cu pulbere de scoarță de mesteacăn. 
  •   În bolile de ficat, este ideal consumul a câte o cană de suc proaspăt de mesteacăn sau infuzie de mesteacăn de cel puțin 3 ori pe zi. 
  •   Poate combate părul gras dacă se întinde seva pe păr înainte de spălare. Efectele vizibile se observă după aplicarea de 5-6 ori la 2-3 zile . Astfel, părul va fi mult mai sănătos, mai rezistent și mai strălucitor. 
  •   Colici renale, litiaza renala – se beau intre orele 8-12, dimineata, pana la 600 ml de seva proaspata de mesteacan, in cure de minimum 5 zile. Are efecte foarte puternice de dizolvare a calculilor renali, de stimulare a activitatii rinichilor si implicit a diurezei. 
  •   Intoxicatii cronice – se face o cura de o saptamana, in care se bea jumatate de litru de seva pe zi, de preferinta dimineata, pe stomacul gol. Procedura se recomanda la inceput de primavara, persoanelor care sufera de: guta, reumatism, dermatoze diverse, colita de putrefactie. 
  •    Artrita se poate ameliora cu ajutorul curei pe bază de sevă de mesteacăn, administrată pe parcursul a trei săptămâni (un litru pe zi). 
  •   Efectele antireumatice ale sevei sunt amplificate prin aplicarea externă de cataplasme cu pulbere de scoarţă demesteacăn pe articulaţiile afectate. Acelaşi tratament se foloseşte şi pentru tratarea cu succes a gutei. 
  •    Psoriazisul Se pun pe leziunile produse pe piele comprese cu sevă de mesteacăn, ce se ţin vreme de o oră. În paralel se face o cură internă cu câte un litru de sevă pe zi. Efectul antibacterian se va face simţit din plin la nivelul pielii afectate! 
  •   Obezitate Seva de mesteacăn are o extraordinară forţă de a purifica organismul. Un litru pe zi din acest remediu, consumat intern, elimină apa suplimentară din organism, amplifică tranzitul intestinal şi accelerează metabolismul. Asociat cu o dietă săracă în carne, grăsimi şi dulciuri, remediul este ideal pentru o cură de slăbire, ajutând la scăderea accelerată în greutate, fără a pune în pericol sănătatea (seva de mesteacăn conţine acizi organici, săruri minerale de potasiu, calciu, magneziu şi cupru, vitaminele B şi C). 
  Contra negilor şi a rănilor este indicată o bucată din scoarţă proaspătă, schimbată în fiecare zi, care se aşază direct pe piele. 
 
 Tratamente naturiste si retete cu Mesteacan:
 - diabet, bun pentru valorile crescute ale colesterolului, ateroscleroză 
 – se administreaza sub forma de pulbere, si se asociază foarte bine cu frunze de anghinare cu care se combină în proporţii egale.
  - pentru cei care sufera de litiază renală şi urinară – se administreaza ceai de mesteacan. 
 Este foarte eficient impotriva litiazelor cu urati – marunteste calculii si favorizeaza eliminarea lor – dar nu actioneaza asupra oxalatilor si fosfatilor. 
 In cazul litiazelor urice se asociaza foarte bine cu frunze de merişor şi flori de muşeţel - pentru sindrom azotemic cronic – se administreza pulbere de mesteacan.
  Pentru cei care sufera de edeme de cauză alergică – se administeraza tot sub forma de pulbere. 
 Daca se doreste disparitia rapida a efemelor se asociaza cu pulbere de ienupăr şi cu pulbere din flori de trei fraţi pătati tricolor. 
 - bronşită cronică şi acută, laringită şi esofagită, guturai, gripă – se administreaza pulbere de mesteacan. 
 Se asociaza foarte bine cu rădăcină de iarbă mare şi flori de coada şoricelului 
 - in cazuri de infecţii bacteriene diverse – se administreaza pulbere de mesteacan. 
 Pentru infecţiile cu localizare reno-urinară se recomandă tratamentul cu infuzie combinată. 
 - gută, reumatism – se bea ceai de mesteacan 
 - creşterea părului – la ultima clatire se pune ceai de mesteacan foarte concentrat 
 - răni, plăgi atone, plăgi infectate – ranile se dezinfecetaza cu tinctura de mesteacan – se aplica cataplasme cu frunze de mesteacan 
- reumatism, dureri articulare – se fac cataplasme cu frunze de mesteacan 
Mod de preparare 
- ceai de mesteacan – se va face o infuzie din 4-5 lingurițe de mesteacan care se pun in 200 ml de apă fierbinte. 
 Se strecoara, se adauga un varf de cutit de bicarbonat de sodiu si se bea intr-un interval de 3-4 ore. 
- macerat de mesteacan – in 250 de ml de apa se vor pune 2 lungurite de frunze maruntite – se lasa 8 ore si apoi se strecoara – la final se adauga un varf de cutit de bicarbonat de sodiu 
- se maruntesc 2 lingurite de muguri de mesteacan si se pune in 250 de ml de apa. Se lasa la fiert 5 minute, se strecoara, se adauga bicarbonat de sodiu si se administeraza 3-4 cani pe zi - se poate consuma seva de mesteacan, cate 20 de g de mai multe ori pe zi, cu 15 minute inainte de masa 
- tinctura de mesteacan – din 50 de g de planta maruntita in 250 de ml de alcool alimentar de 70 de grade. Se lasa 15 zile la temperatura camerei si se agita des – se administeraza cate 10 picaturi pe zi, pana la o lingurita in functie de cat de grava este afectiunea care se trateaza
 
Extern - din 50 de grame de planta maruntita se poate face ulei – se va pune in 250 de ml de ulei, se fierbe in baie de apa 30 de minute, se strecoara.
 Daca se doreste rpepararea unei creme, se adauga ceara de albine 
- pentru vindecarea edemelor se fac cataplasme din 50 de g de mesteacan maruntit care se pune in 250 de ml de apa fierbinte si se fierbe timo de 5 minute – se aplica local