Seva

 Seva de mesteacan, “medicament minune” 
 
 Seva recoltată numai primăvara din trunchiul arborelui de mesteacăn, este un lichid foarte limpede, incolor, şi are un gust uşor dulceag foarte agreabil. 
 Seva arborelui de mesteacăn conține puține zaharuri naturale (mai precis xilitol) care nu îngrașă, dar și valoroase proteine, vitamine, minerale și enzime sănătoase.  Dupa recoltare este obligatou ca orice rana facuta in trunchi sa fie acoperita cu ceara sau rasina pentru ca arborele sa fie ferit de infectii si sa nu se usuce. 
 In padurile din Bistrita Nasaud oamenii incearca sa protejeze mestecenii, asa ca nu colecteaza de la unul singur decat o data pe an si nu mai mult de 20 de litri.
  Principalii compuşi ai sevei sunt glucoza şi fructoza, derivaţi terpenici, vitamina C şi o serie întreagă de minerale valoroase: calciu, fosfor, cupru, magneziu, potasiu, mangan, zinc, sodiu şi fier. 
 Așadar, 300 ml de sevă de mesteacăn conține: 
  • 9 calorii 
  • 3 grame carbohidrați 
  • 3 grame zahăr 
  • 2% din doza zilnică recomandată de calciu
  • 95% din doza zilnică recomandată de magneziu - 3% din doza zilnică recomandată de zinc 
  • 130% din doza zilnică recomandată de mangan
 Pe lângă acestea, seva de mesteacăn poate conține și urme de fosfor, potasiu, acid folic, vitamina C și cupru. În plus, conține cantități moderate de aminoacizi și cantități importante de antioxidanți polifenoli, care protejează corpul împotriva stresului oxidativ. 
Seva de mesteacăn conține o cantitate remarcabilă de antioxidanți polifenoli, care protejează celulele de daunele provocate de radicalii liberi, polifenolii pot preveni mai multe afecțiuni, inclusiv bolile de inimă, diabetul de tip 2, osteoporoza.
 Dincolo de aceste minerale şi substanţe nutritive descoperite în sevă prin diferite analize de laborator, se poate remarca un factor suplimentar: energia vieţii. 
 În cazul mesteacănului este vorba de existenţa unei forme deosebite de bioenergie, ce face ca seva să fie o “apă vie”, înzestrată cu capacitatea de a modifica starea energetică a organismului nostru. 
 Mestecenii sunt adevărate “centrale” de energie biologică, seva lor fiind puternic impregnată de această forţă ascendentă a arborelui. Tocmai de aceea, în urma curei cu sevă, în fiinţa noastră se poate simţi o veritabilă retrezire a puterii de regenerare şi ascensiune, atât din punct de vedere fizic, cât şi lăuntric, prin reactivarea puterilor sufleteşti şi mentale. 
 
 Beneficiile sevei de mesteacăn
  Seva de mestacăn este recomandată celor ce consumă frecvent produse alimentare fabricate în mod industrial, au un ficat obosit sau lent, consumă cantităţi excesive de alcool, fumează, au colesterolul ridicat, trec printr-o perioadă de stres, au imunitatea scăzută, sau iau multe medicamente. 
 În prezent, seva de mesteacăn este folosită în întreaga lume și este considerată a fi un agent de detoxifiere extrem de eficient, care vizează două organe-cheie:
  - Ficatul: prin captarea și neutralizarea deșeurilor toxice;
  - Rinichii: prin eliminarea și filtrarea deșeurilor prin tractul urinar. 
 Există foarte puține ingrediente fitoterapeutice care sunt capabile de a ataca două sisteme de curățare și purificare majore ale corpului, în același timp. 
 Seva de mesteacăn are proprietăţi terapeutice, deoarece conţine tot ce e mai bun din mesteacăn, şi poate fi utilizată ca adjuvant în: afecţiuni hepatice, întreaga gamă a afecţiunilor renale, inclusiv calculoza, edeme cardiorenale, artroză, reumatism, gută, diabetul zaharat (îndeosebi ca prevenire), boli respiratorii, hipercolesterolemie, dermatoză, tonic capilar. 
  •  Seva de mesteacăn este un foarte bun tonic fizic și psihic. 
  •  Pentru că are extrem de puține calorii dar foarte multe proprietăți nutritive, seva de mesteacăn este ideală în curele de slăbire care, altfel, pot secătui organismul de vitamine și minerale esențiale. 
  •  Elimină pietrele la rinichi Pietrele la rinichi pot fi eliminate printr-o cură de 20 de zile cu sevă de mesteacăn, pe care o puteţi găsi în magazinele cu specific naturist. În prima zi se consumă 0,5 litri, în a doua zi, 0,6 litri, până ajungeţi în cea de a cincea zi la un litru, cantitate ce se va bea vreme de zece zile, după care scade gradat cu câte 0,1 litri pe zi, aşa încât în ultima zi de cură să se consume din nou 0,5 litri de sevă.
  •  Combate reumatismul, dacă se administrează 1 litru pe zi timp de 3 săptămâni, iar pentru intensificarea efectului se pot aplica și cataplasme cu pulbere de scoarță de mesteacăn. 
  •  În bolile de ficat, este ideal consumul a câte o cană de suc proaspăt de mesteacăn sau infuzie de mesteacăn de cel puțin 3 ori pe zi. 
  •  Combate părul gras dacă se întinde seva pe păr înainte de spălare. Efectele vizibile se observă după aplicarea de 5-6 ori la 2-3 zile . Astfel, părul va fi mult mai sănătos, mai rezistent și mai strălucitor. 
  •  Colici renale, litiaza renala – se beau intre orele 8-12, dimineata, pana la 600 ml de seva proaspata de mesteacan, in cure de minimum 5 zile. Are efecte foarte puternice de dizolvare a calculilor renali, de stimulare a activitatii rinichilor si implicit a diurezei. 
  •  Intoxicatii cronice – se face o cura de o saptamana, in care se bea jumatate de litru de seva pe zi, de preferinta dimineata, pe stomacul gol. Procedura se recomanda la inceput de primavara, persoanelor care sufera de: guta, reumatism, dermatoze diverse, colita de putrefactie. 
  •  Cresterea parului – dupa spalarea parului cu sampon, se face o clatire dublata de un masaj la radacina, cu seva proaspata de mesteacan (procedura dureaza 10 minute), dupa care parul se mai clateste o data cu apa curata. 
  •  Combate guta.  Artrita se poate ameliora cu ajutorul curei pe bază de sevă de mesteacăn, administrată pe parcursul a trei săptămâni (un litru pe zi). 
  •  Efectele antireumatice ale sevei sunt amplificate prin aplicarea externă de cataplasme cu pulbere de scoarţă demesteacăn pe articulaţiile afectate. Acelaşi tratament se foloseşte şi pentru tratarea cu succes a gutei. 
  •  Psoriazisul şi-a găsit leacul! Se pun pe leziunile produse pe piele comprese cu sevă de mesteacăn, ce se ţin vreme de o oră. În paralel se face o cură internă cu câte un litru de sevă pe zi. Efectul antibacterian se va face simţit din plin la nivelul pielii afectate! 
  •  De ajutor în obezitate Seva de mesteacăn are o extraordinară forţă de a purifica organismul. Un litru pe zi din acest remediu, consumat intern, elimină apa suplimentară din organism, amplifică tranzitul intestinal şi accelerează metabolismul. Asociat cu o dietă săracă în carne, grăsimi şi dulciuri, remediul este ideal pentru o cură de slăbire, ajutând la scăderea accelerată în greutate, fără a pune în pericol sănătatea (seva de mesteacăn conţine acizi organici, săruri minerale de potasiu, calciu, magneziu şi cupru, vitaminele B şi C). 
  •  Reface celulele, ţesuturile şi regenerează pielea. Folosită pentru faţă întinereşte tenul, reduce ridurile şi curăţă petele. 
  •  Seva de Mesteacăn se administrează în stare pură, în cure de cel putin 2-3 săptămâni, câte 0,5-1,0 litri pe zi. 
  •  Durata curei nu este condiţionată, de obicei, decât de perioada în care seva e secretată de copac. 
  •  Datorită conţinutului de zaharuri (0,6-1,1 %) şi a pH-lui de 5,0-6,5, fiind favorizate condiţiile pentru producere de mucegai şi drojdie, seva de mesteacăn se pastrează în frigider. 
  Recoltarea: 
 O data cu primele semne ale primăverii, chiar înainte ca zăpada să se topească complet, seva începe să se acumuleze în trunchi. 
 Perioada de recoltare poate astfel să înceapă din luna martie şi să continue până la apariţia primelor frunzuliţe. După acest moment, ea nu va mai avea efecte terapeutice. 
 Cu un sfredel de circa 5-10 mm grosime, se face o gaură de 3-5 cm adâncime în trunchiul mesteacănului, la o distanţă de 50-70 cm de la pământ, în care se fixează o sondă (furtun) din plastic, iar celălalt capăt într-o sticlă. 
 Dintr-un astfel de orificiu se poate recolta până la 2-6 litri de sevă într-o zi, în funcţie de condiţiile meteorologice. 
 Când se termină perioada de recoltare, gaura se astupă cu un cep de lemn sau cu o răşină. Recoltarea se va face de la arbori de vârstă medie-mare, cu diametrul trunchiului mai mare de 20 cm. 
 În oricare dintre variante, seva se va colecta cu ajutorul unor recipiente de plastic sau (cel mai bine) din sticlă, foarte curate şi care vor fi menţinute cât mai bine acoperite în timpul recoltării.
 Dacă nu se consumă imediat, seva proaspătă se poate păstra câteva zile în sticle închise ermetic, în frigider. 
 Conservarea pe perioade de timp mai lungi se poate face prin pasteurizare (la 820C), sau prin congelare.